Kaspersky Lab patentē visprogresīvāko koda trasēšanas tehnoloģiju

8. aprīlis 2010
Kompānija Kaspersky Lab, viens no vadošajiem interneta satura drošības risinājumu izstrādātājiem, informē, ka tā ir patentējusi modernu programmatūras koda trasēšanas tehnoloģiju.

Šī tehnoloģija ļauj vienkāršā un drošā veidā reģistrēt notikumu gaitu programmas instrukciju izpildes laikā. Izmantojot patentēto sistēmu, Kaspersky Lab ekspertu grupa var analizēt citu programmu uzvedību, neiedziļinoties to uzbūvē un neveicot katras koda rindas pārbaudi. ASV Patentu un Preču zīmju pārvalde šai tehnoloģijai 2010. gada 30. martā piešķīrusi patentu nr. 7689974 В1.

Koda trasēšana ļauj sīki pētīt programmas uzvedību dažādās izpildes vidēs. Šādi iegūtas trases pēc tam izmanto programmas kļūdu meklēšanai un atkļūdošanai, kā arī veiktspējas uzlabošanai. Koda trasēšanas gaitā iegūtajos datos var būt informācija par programmas algoritmiem, kas ir programmas izstrādātāja intelektuālais īpašums. Tas nozīmē, ka šie dati ir pienācīgi jāaizsargā. Nupat patentētā Kaspersky Lab tehnoloģija pilnīgi nodrošina šādu aizsardzību. Reģistrācijas rezultāti tiek pierakstīti nevis parastā tekstā, bet binārā formātā. Turklāt visas rindas tiek aizstātas ar skaitļu deskriptoriem, liedzot nepiederošām personām lasīt trasēšanas datus. Tomēr patentētā sistēma arī var pārvērst trasēšanas programmas datus par izlasāmu tekstu, lai ar to varētu strādāt programmētāji un citi lietotāji, kuriem ir attiecīgas pilnvaras.

"Koda trasēšanas pielietošana programmatūras koda izpildes procesa pētīšanai ļauj veikt efektīvu programmas uzvedības analīzi. Mēs to jau ilgāku laiku izmantojam savos produktos un pētnieciskajā darbībā," stāsta Kaspersky Lab Tehnoloģiju daļas vadītājs Nikolajs Grebeņņikovs. "Jaunā patentētā tehnoloģija ievērojami vienkāršo kaitīgo programmu trasēšanu mūsu analītiķiem, turklāt tā neļauj piekļūt rezultātiem nevienam, kam nav attiecīgas atļaujas."

Kaspersky Lab šobrīd ASV, Krievijā, Ķīnā un Eiropā ir iesniegusi vairāk nekā 50 dažādu IT drošības tehnoloģiju patentu pieteikumu, ko izstrādājuši kompānijas darbinieki.