Eiropas Komisija: "Komisijai nav nekādu pierādījumu par iespējamām problēmām saistībā ar Kaspersky Lab produktu izmantošanu"

25. aprīlis 2019
Kaspersky Lab vēlas informēt klientus, sadarbības partnerus un plašāku sabiedrību, ka Eiropas Komisija ir oficiāli apstiprinājusi, ka tās rīcībā "nav nekādu pierādījumu par iespējamām problēmām saistībā ar Kaspersky Lab produktu izmantošanu".

Šis paziņojums ir publicēts, atbildot uz Eiropas Parlamenta deputāta Gerolfa Annemansa pieprasījumu, kurš 2019. gada martā lūdza Komisiju atbildēt uz vairākiem jautājumiem par Eiropas Parlamenta 2018. gada 13. jūnijā pieņemtās rezolūcijas saturu. Cita starpā Kaspersky Lab izstrādājumi rezolūcijā ir nodēvēti par bīstamiem vai pat ļaunprātīgiem.

"Mēs daudzkārt esam dzirdējuši no dažādiem regulatoriem un politiķiem, ka mūsu izstrādājumi ir droši. Es priecājos, ka Eiropas Komisija piekrīt šim viedoklim un ir to apstiprinājusi publiski," sacīja Kaspersky Lab viceprezidents sabiedrisko attiecību jautājumos Antons Šingarjovs. "Šis ir vēl viens pierādījums, ka mūsu Starptautiskā caurredzamības iniciatīva, datu pārvietošana un caurredzamības centru atvēršana darbojas, un tas ir efektīvs veids, kā kiberdrošības uzņēmums var panākt klientu un regulatoru uzticēšanos. Tāpat mēs ceram, ka šis Eiropas Komisijas paziņojums palīdzēs ieinteresētajām personām pieņemt uz pierādījumiem, nevis uz baumām un neapstiprinātām ziņām balstītus lēmumus."



Par Kaspersky Lab
Kaspersky Lab ir starptautisks kiberdrošības uzņēmums ar pārvaldītājsabiedrību Apvienotajā Karalistē un digitālo infrastruktūru, kas tiek migrēta uz Šveici. Tam ir izpētes centri 3 kontinentos, 35 biroji 31 valstī 5 kontinentos, vairāk kā 4000 darbinieku un tā darbojas gandrīz 200 valstīs un teritorijās.

Kaspersky Lab jau 21 gadu strādā informācijas drošības jomā. Dziļas speciālās zināšanas un uzņēmuma pieredze veido pamatu aizsardzības risinājumiem un pakalpojumiem, kas nodrošina uzņēmumu, kritiskās infrastruktūras, valsts iestāžu un mājas lietotāju drošību visā pasaulē. Kaspersky Lab plašais piedāvājumu klāsts ietver progresīvus izstrādājumus galiekārtu aizsardzībai, kā arī vairākus specializētos risinājumus un pakalpojumus cīņai ar sarežģītiem un nepārtraukti evolucionējošiem kiberdraudiem. Kaspersky Lab tehnoloģijas aizsargā vairāk nekā 400 miljonus lietotāju un 270 tūkstošus korporatīvo klientu, palīdzot saglabāt tiem svarīgo.

SIA Datoru drošības tehnoloģijas komentārs
Uz apstiprinājumu un pierādījumu neesamību negatīvajiem apgalvojumiem par Kaspersky Lab, kuru patiesais iemesls meklējams lielu spiegošanas kampaņu atklāšanā un publiskošanā no Kaspersky Lab Globālās izpētes un analīzes komandas (GReAT) ekspertu puses, ir norādījuši daudzi autoritatīvi avoti, sākot ar ASV Iekšzemes drošības departamentu (DHS) un beidzot ar augstāk minēto Eiropas Komisiju. Šī ir jau otrā reize, kad Eiropas Komisija sniedz atbildi par Kaspersky Lab. Pirmajā reizē, tā norādīja, ka Eiropas Komisijai "nav indikāciju par jebkādiem apdraudējumiem saistībā ar Kaspersky Lab antivīrusu dzini".

2018. gada oktobrī Francijas Ārlietu, aizsardzības un bruņoto spēku komisijas sēdē savu nostāju par Kaspersky Lab pauda Francijas Nacionālās kiberdrošības aģentūras (ANSSI) ģenerāldirektors Gijoms Pupārs (Guillaume Poupard). Viņš norādīja, ka Kaspersky Lab ir nokļuvis ģeopolitiskās spriedzes centrā un tie, kuri vērtē šo ražotāju tikai no tāda aspekta, nedemostrē lielu profesionālismu.





Gijoms Pupārs vēl paskaidroja, ka jebkurš antivīruss ir ar dziļu piekļuvi aizsargājamajai sistēmai, tāpēc tie, kas sensitīvās sistēmās atļauj tiešu antivīrusa komunikāciju ar tā izstrādātāju, izdara nopietnu drošības kļūdu no sistēmas arhitektūras viedokļa. “Mēs turpināsim izmantot šo ārkārtīgi efektīvo antivīrusu, kontrolētos apstākļos,” par Kaspersky paziņoja Francijas Nacionālās kiberdrošības aģentūras (ANSSI) ģenerāldirektors Gijoms Pupārs.





2018. gada decembrī Vācijas Federālais informācijas drošības birojs (BSI) atkārtoti pateica, ka nav informācijas, kas parādītu manipulācijas ar Kaspersky programmatūru, un ka visas pieejamās informācijas izvērtējums nerada pamatu publiskam brīdinājumam par Kaspersky Lab programmatūru. Savukārt, Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs jau nākošajā dienā pēc ASV Iekšzemes drošības dienesta direktīvas 2017. gada septembrī par Kaspersky Lab risinājumiem pateica, ka viņa valdībai ir pozitīva pieredze ar Kaspersky (vācu val. Unsere Erfahrungen mit Kaspersky sind positiv.).

2018. gada oktobra beigās Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels paziņoja, ka nevērsīsies pret Kaspersky Lab, jo valsts kiberdrošības centram nav nekādas objektīvas tehniskās informācijas vai pētījumu datu, kas parādītu Kaspersky Lab programmatūras kaitīgumu vai apdraudējumu. Tajā pašā laikā Apvienotās Karalistes Nacionālā kiberdrošības centra (NCSC) tehniskais direktors Ians Levi uzsvēra pirms gada paziņoto, pasakot, ka “vairumam valsts iedzīvotāju Kaspersky ir perfekti labs AV produkts, kas pasargā viņus no kibernoziegumiem”.

Vairāk par dažādu valstu un organizāciju amatpersonu, kiberdrošības ekspertu oficiāli pausto jūs varat uzzināt šeit.