Mākslīgais intelekts kalpo informācijas drošībai

25. oktobris 2010
Kaspersky Lab publicējusi rakstu „Kibernētiskais eksperts. Mākslīgais intelekts IT drošības jomā”.

KiberHelper ir mākslīgā intelekta sistēma, ko 2009. gadā izstrādājuši Kaspersky Lab speciālisti. Tās galvenais uzdevums ir kaitīgās programmatūras apkarošanas automatizācija. Vairums KiberHelper apakšsistēmu izmanto mākslīgo intelektu un faziloģiku, lai patstāvīgi izraudzītos savu uzvedību, risinot dažādas problēmas.

Galvenā neatrisinātā problēma mākslīgā intelekta jomā ir tādas sistēmas izveidošana, kura spētu mācīties, uzkrāt zināšanas, patstāvīgi pieņemt lēmumus un mainīt savu uzvedību, pamatojoties uz pašas pieredzi. Tagadējās mākslīgā intelekta sistēmas parasti izmanto tikai sākotnēji dotās zināšanas un pieredzi, tāpēc tās nav īpaši efektīvas mūsdienu datoru virusoloģijas speciālo problēmu risināšanā.

KiberHelper izstrādātāju galvenais mērķis bija tieši sistēmas spēja mācīties, patstāvīgi veikt izpēti, uzkrāt un pēc tam pielietot tās rezultātus. Tāpēc šī programma nevis vienkārši mācās, bet arī prot atrast analītiķu kļūdas, izmantojot datus, kas ir tās rīcībā, un savas analīzes rezultātus. Ja KiberHelper konstatē kļūdu, tā var iejaukties attālas ārstēšanas procesā.

Sistēmas pamatā ir utilītprogramma AVZ, kas paredzēta automātiskai datu vākšanai un vairāku universālu skriptu attālai izpildīšanai aizsargājamajā datorā. Šī utilītprogramma jau ir Kaspersky Lab antivīrusu produktu sastāvā.

„Lai operatīvi reaģētu uz mūsdienu apdraudējumiem, nepieciešama liela datu apjoma tūlītēja automatizēta apstrāde,” paskaidro KiberHelper autors Oļegs Zaicevs. „Te var palīdzēt mākslīgais intelekts, kam datu apstrādes ātrums ir lielāks par cilvēka domāšanas ātrumu. KiberHelper sistēma ir viens no nedaudziem veiksmīgiem mēģinājumiem radīt kaut ko līdzīgu autonomam intelektam, kas varētu cīnīties ar IT apdraudējumiem. Sistēmas lielākā priekšrocība ir spēja veikt patstāvīgu izpēti, uzkrāt un klasificēt šajos pētījumos iegūto pieredzi.”

Rakstu „Kibernētiskais eksperts. Mākslīgais intelekts IT drošības jomā” var lasīt angļu valodā interneta lapā http://www.securelist.com/ un krievu valodā www.securelist.com/ru. Tas ir arī publicēts žurnālā Secureview.