Informācijas apdraudējumu statistika un ģeogrāfija portālā Securelist

28. novembris 2011
Kaspersky Lab informē, ka portālā www.securelist.com ir izveidota sadaļa, kurā reāllaika režīmā iespējams iegūt visjaunāko statistiku par informācijas apdraudējumiem dažādos pasaules reģionos.


 
Aktuālo informācijas apdraudējumu sadalījums pa pasaules reģioniem

Statistikas datu vākšanai tiek izmantota dalītā datorapdraudējumu novērošanas un ātrās reaģēšanas mākoņsistēma Kaspersky Security Network (KSN), kas apvieno Kaspersky Lab risinājumu lietotājus visā pasaulē. Aptuveni 50 miljoni KSN sastāvā ietilpstošo datoru ziņo «mākonim» par visiem inficēšanas mēģinājumiem un programmatūru aizdomīgas uzvedības gadījumiem. Pēc saņemtās informācijas apstrādes tā kļūst pieejama citiem datoriem, kam ir savienojums ar «mākoni». Vienlaikus notiek datu apkopošana un analīze, kuras rezultāti tagad tiešsaistē ir pieejami portālā www.securelist.com.

Statistikas dati ir pieejami par četru veidu apdraudējumiem: vietējie apdraudējumi, kas tiek atklāti, skenējot datnes datorā; interneta apdraudējumi, kas tiek konstatēti, atverot mājaslapas; tīkla uzbrukumi un ievainojamības. Katrā no šīm kategorijām lietotājs var izvēlēties vienu no trim informācijas pasniegšanas veidiem. Visuzskatāmākais no tiem ir krāsaina interaktīvā pasaules karte, kurā inficēšanas gadījumu skaits ir attēlots no drošās zaļās krāsas līdz tumši sarkanai, kas liecina par nopietnu epidēmiju. Novietojot kursoru uz jebkuras valsts, var aplūkot kopējo inficēšanas līmeni. Uzklikšķinot uz valsts, tiek parādīta lietotāja izvēlētā apdraudējuma detalizēta statistika, kā arī 10 nopietnākie apdraudējumi izvēlētajā laikposmā. Laikposmu ir iespējams mainīt no dienām līdz mēnešiem ar nedēļas starpposmu. Tādējādi ir iespējams aplūkot gan svarīgākos īstermiņa uzbrukumus, gan valsts kibertelpas vispārējo drošības līmeni ilgākā laikposmā.

Otrs informācijas pasniegšanas veids ir sektoru diagrammas, kas parāda kopējo inficēšanas līmeni pa reģioniem un valstīm. Uzklikšķinot uz vajadzīgās valsts, tā tiek parādīta kartē. Bez tam informāciju iespējams saņemt to valstu saraksta veidā, kuras visvairāk ir bijušas pakļautas kibernoziedznieku uzbrukumiem.

«Apdraudējumu atklāšana un cīņa ar tiem nav iespējama bez spēcīga statistikas instrumenta, kura pamatā ir informācija no miljoniem lietotāju visā pasaulē. Mūsu drošības mākoņsistēma Kaspersky Security Network ļauj ne vien operatīvi bloķēt apdraudējumus, bet arī reāllaika režīmā atklāt jebkādus vietēja vai globāla mēroga starpgadījumus,» saka Kaspersky Lab galvenais antivīrusu eksperts Aleksandrs Gostevs. «Līdz šim tādi dati bija pieejami tikai mūsu ekspertiem, taču tagad mēs ar prieku iepazīstinām ar tiem ikvienu, kas par to varētu interesēties: mūsu klientus, plašsaziņas līdzekļus un savus kolēģus informācijas drošības nozarē.»

Statistikas atveidošanai vajadzīga pārlūkprogramma, kas atbalsta Adobe Flash tehnoloģiju. Detalizēta statistiskā informācija ir pieejama tīmekļa vietnē http://www.securelist.com/en/statistics.