Surogātpasts februārī — izglītības reklāma komplektā ar kaitīgajām programmatūrām

17. marts 2011
Kaspersky Lab eksperti ir apkopojuši ziņas par surogātpasta izplatību 2011. gada februārī un sastādījuši nevēlamo sūtījumu valstu-izplatītāju sarakstu. Kopumā surogātpasta īpatsvars e-pasta vēstuļu plūsmā salīdzinājumā ar janvāri ir palielinājies par 1,1% un veidoja vidēji 78,7%.

Runājot par surogātpasta tematiku, kopš janvāra galveno kategoriju pāris ir nemainīgs — dažādu semināru un zāļu reklāma. Tomēr salīdzinājumā ar pagājušo mēnesi to īpatsvars ir mainījies: izglītības tematikai veltītā surogātpasta kļuvis gandrīz par 8,5% vairāk, bet zāļu reklāmu daļa, gluži pretēji, samazinājusies par vairāk nekā 9%.

Surogātpasta tematisko kategoriju pirmais piecnieks:

•    Izglītība — 35,4% (+8,4%)
•    Zāles, ar veselību saistītās preces un pakalpojumi — 12% (–9,2%)
•    Datori un internets — 6,2% (+2,9%)
•    Surogātpasta izplatīšanas pakalpojumu reklāma — 5,9% (–1,9%)
•    Surogātpasts «pieaugušajiem» — 5,3% (+2,8%)

Surogātpasts nodara ļaunumu ne vien novēršot uzmanību un piesārņojot pastkastīti. Surogātpasts ir bīstams, jo var saturēt kaitīgās programmatūras. Piemēram, 2011. gada februārī 3,18% visu elektronisko vēstuļu saturēja kaitīgās programmatūras.

Lielāko daļu no februārī kopā ar surogātpastu izplatīto kaitīgo programmatūru pirmā desmitnieka var iedalīt divās grupās. Pirmā — pasta datortārpi, kuru galvenais uzdevums ir elektronisko adrešu datubāzu vākšana inficētajos datoros, lai tās izmantotu sevis tākālpārsūtīšanai. Daži datortārpi spēj instalēt sistēmā citas kaitīgās programmatūras. Otrajai grupai pieskaitāmas programmatūras, kas paredzētas lietotāju konfidenciālās, galvenokārt finanšu, informācijas zagšanai. Turklāt februārī kaitīgo programmatūru pirmajā desmitniekā nonākusi ļaundare, kas bloķē datora darbību, lai iegūtu izpirkuma maksu par piekļuves atjaunošanu.

Februārī surogātpasta īpatsvars vispasaules elektroniskā pasta plūsmā veidoja vidēji 78,7%. Lai gan iepriekšējā mēnesī gandrīz uz pusi samazinājies nevēlamo sūtījumu apjoms, kuru izcelsmes valsts ir Krievija, tomēr šī valsts jau trešo mēnesi pēc kārtas ieņem otro vietu surogātpasta avotvalstu sarakstā (4,67%). Pirmo vietu joprojām saglabā Indija (8,83%). Pirmo piecnieku noslēdz Brazīlija (4,61%), Indonēzija (4,18%) un Dienvidkoreja (4,14%). ASV, no kuru teritorijas februārī izplatīti 3,48% surogātpasta, ir pārvietojušās no 14. uz 8. vietu.

Kopš 2010. gada augusta, kad tika slēgts botu tīkls Pushdo/Сutwail, no ASV izplatītā nevēlamā e-pasta apjoms noturējās rekordzemā līmenī visu rudeni un arī pirmajos ziemas mēnešos (6% septembrī un aptuveni 1–1,5% no oktobra līdz decembrim). Tomēr kopš 2011. gada janvāra sākuma no ASV izplatītā liekpasta īpatsvars ir sācis palielināties, un Kaspersky Lab speciālisti prognozē, ka nākamajos mēnešos tas turpinās pieaugt.

Kaspersky Lab atgādina, ka ļoti piesardzīgi jāizturas pret e-pasta vēstulēm, kas pienāk no nepazīstamiem sūtītājiem, īpaši ja tās satur aizdomīgus pielikumus, un iesaka izmantot īpašu programmnodrošinājumu, kas veic e-pasta sūtījumu pārbaudi.

Viss pārskats (krievu val.) par surogātpasta izplatību februārī ir pieejams: http://www.securelist.com/ru/analysis/208050689/Spam_v_fevrale_2011_goda.