Maijā surogātpasta īpatsvars e-pasta plūsmā sasniedzis 82,9%

16. jūnijs 2011
Kaspersky Lab ekspertu veiktā analīze par 2011. gada maijā izplatītajiem elektroniskajiem sūtījumiem liecina, ka salīdzinājumā ar aprīli surogātpasta apjoms kopējā e-pasta plūsmā ir pieaudzis par 2,1% un vidēji veidoja 82,9%. Maijā 4,1% visu elektronisko vēstuļu saturēja kaitīgas datnes.

Runājot par nevēlamo sūtījumu saturu, par īpašo tematu kļuva «terorista Nr. 1» nāve, kuru izmantoja gan kaitīgo programmatūru izplatītāji, gan «Nigērijas vēstuļu» sūtītāji. «Surogātpasta izplatītāji novērtēja, ka ziņa par Osamas bin Ladena nāvi ir mēneša vissvarīgākais informatīvais iemesls, un nekavējoties to izmantoja lielapjoma izsūtīšanai. Šis informatīvais iemesls šopavasar bija tikai viens no daudzajiem, kurus lika lietā surogātpasta izplatītāji. Gandrīz visi 2011. gada sākuma traģiskie notikumi joprojām atrodas krāpnieku arsenālā, tāpēc gribas kārtējo reizi aicināt lietotājus būt piesardzīgiem un uzmanīgiem internetā,» atzīmē Kaspersky Lab vadošā surogātpasta analītiķe Marija Namestņikova.

Piecas galvenās surogātpasta tematiskās kategorijas maijā bija:

•    Izglītība — 57,1% (–3,8% salīdzinājumā ar 2011. gada aprīli)
•    Nekustamais īpašums — 8% (+1,1%)
•    Atpūta un ceļojumi — 6,2% (+0,8%)
•    Remonta un labiekārtošanas pakalpojumi — 4,4% (+2,1%)
•    Juridiskie un audita pakalpojumi — 2,7% (+0,2%)

Lietotāju personas datus un paroles izkrāpjošo pikšķerēšanas vēstuļu īpatsvars kopējā e-pasta plūsmā bija 0,02%. To organizāciju vidū, kurām visbiežāk uzbrūk pikšķerētāji, tradicionāli līderpozīcijās atrodas PayPal, bet otrajā vietā pēc aprīļa pārtraukuma atgriezies eBay. Par vispārsteidzošāko dinamikas pavērsienu uzskatāma bezmaksas tiešsaistes spēles RuneScape iekļūšana pikšķerētāju uzbrukumiem visvairāk pakļauto organizāciju pirmajā trijniekā. Šis pakalpojums uzreiz nonācis saraksta trešajā vietā, apsteidzot tradicionālos līderus Facebook, Habbo un dažādas pikšķerētāju vidū populāras tiešsaistes banku sistēmas, piemēram, Santander, HSBC un LloydsTSB.


Pikšķerētāju uzbrukumiem visvairāk pakļauto organizāciju pirmais desmits

Visvairāk surogātpasta izplatījušo valstu vidū maijā par līderi atkal kļuvusi Indija. No šīs valsts teritorijas nosūtīti 11,35% visa liekpasta. Otrajā vietā atrodas Dienvidkoreja (7,1%), bet trešajā — Brazīlija (6,9%).

Ar visu Kaspersky Lab pārskatu krievu valodā par surogātpasta izplatību maijā var iepazīties tīmekļa vietnē: http://www.securelist.com/ru/analysis/208050700/Spam_v_mae_2011_goda.