Kaspersky Lab: pēdējos 12 mēnešos 94 % uzņēmumu ir bijuši pakļauti ārējiem draudiem

10. jūnijs 2015
Kaspersky Lab un aģentūras B2B International kopīgais pētījums* liecina, ka uzņēmumu, kas pēdējo 12 mēnešu laikā saskārušies ar ārējiem kiberdraudiem, īpatsvars visā pasaulē ir audzis un veido 94 %; Eiropā šis skaitlis ir tikai nedaudz mazāks — 93 %. Trīs visizplatītākie ārējie draudi ir surogātpasts, ļaunprogrammatūras un pikšķerēšanas uzbrukumi.

Visbiežāk uzņēmumi visā pasaulē sastopas ar surogātpastu: nevēlami sūtījumi, kas dažkārt satur bīstamas datnes un saites, apgrūtina 64 % uzņēmumu. 61 % respondentu norādīja, ka pie viņiem incidentus ir izraisījušas ļaunprogrammatūras (vīrusi, spiegprogrammas u. c.). Par pikšķerēšanas uzbrukumiem informēja 38 % uzņēmumu — izmantojot sociālās inženierijas paņēmienus, uzbrucēji centās pārliecināt viņu darbiniekus lejupielādēt ļaunprogrammatūru, nosūtīt uz tīmekļa vietni vai pa e-pastu kādu informāciju vai veikt citas darbības, kas galu galā nodara kaitējumu.
 
No citiem ārējiem kiberdraudiem uzņēmumi atzīmēja ielaušanos tīklā (25 %), mobilo tālruņu zādzības (22 %), pakalpojumatteices uzbrukumus (18 %) un korporatīvo spiegošanu (16 %). Svarīgi pieminēt, ka ir kļuvis vairāk mērķuzbrukumu organizācijām — pieaugums veido 3 % salīdzinājumā ar to pašu periodu iepriekšējā gadā, tādējādi 12 % uzņēmumu ir saskārušies ar šiem draudiem, kas bieži nozīmē konfidenciālās informācijas zādzību.
 

Sekmīgu ārējo uzbrukumu izraisītu informācijas noplūdes incidentu īpatsvars
 
Vienas no galvenajām sekmīga kiberuzbrukuma sekām neatkarīgi no tā veida ir organizācijai svarīgas informācijas zaudējums. Saskaņā ar pētījuma datiem pēdējo 12 mēnešu laikā 64 % uzņēmumu ir zaudējuši kādus datus ārējo draudu ietekmē. Turklāt uzbrukumi ar ļaunprogrammatūru izmantošanu ir ne vien visbiežāk sastopamie, bet arī visjūtamākie: tie ir izraisījuši uzņēmumu informācijas noplūdi 32 % gadījumu. Vēl 17 % incidentu dati ir zaudēti pikšķerēšanas uzbrukuma dēļ, bet 16 % gadījumu uzņēmumi ir zaudējuši informāciju ielaušanās tīklā un mobilo ierīču zādzības dēļ.
 
«Mēs redzam, ka katru gadu uzbrucēji atrod efektīvus uzbrukumu izpildes veidus, un viņu pūliņi pilnībā atmaksājas. Līdztekus tradicionālajām ļaunprogrammatūrām viņu arsenālā arvien biežāk ietilpst rīki pakalpojumatteices uzbrukumu un ielaušanās tīklā izpildei, kas palielina ne vien uzbrukumiem pakļauto uzņēmumu skaitu, bet arī varbūtību, ka uzbrucēju mēģinājumi būs sekmīgi. Nav efektīvi aizsargāties no katra uzbrucēju paņēmiena atsevišķi. Mēs iesakām pilnvērtīgu uzņēmuma drošības platformu, piemēram, Kaspersky Endpoint Security for Business, vai Kaspersky DDoS Protection, kas nodrošinās optimālu aizsardzību pret pašreizējiem apdraudējumiem, kā arī pret tiem, kas kļūs populāri nākotnē,» komentē Kaspersky Lab vadītājs Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.
 
Par Kaspersky Lab

Kaspersky Lab ir pasaulē lielākais privātuzņēmums, kas specializējies IT drošības programmu izstrādē. Uzņēmums ir viens no četriem vadošajiem Endpoint Security klases aizsardzības sistēmu ražotājiem pasaulē. Jau vairāk nekā sešpadsmit gadu Kaspersky Lab rada efektīvus drošības risinājumus lielām korporācijām, maziem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī mājas lietotājiem. 

Apvienotajā Karalistē reģistrētā uzņēmuma Kaspersky Lab tehnoloģijas un risinājumi aizsargā vairāk nekā 400 miljonus lietotāju gandrīz 200 valstīs un teritorijās visā pasaulē.

* Kaspersky Lab un B2B International no 2013. gada aprīļa līdz 2014. gada aprīlim veiktā pētījuma «2014 Global Corporate IT Security Risks» dati. Pētījumā piedalījās vairāk nekā 3900 IT speciālistu no 27 pasaules valstīm.