Apdraudējumi martā: kaitīgās saites uz karstajiem jaunumiem, ļaunprātīgās programmatūras mobilajām ierīcēm Android Market un robottīkla Rustock gals

7. aprīlis 2011
Kaspersky Lab ir apkopojusi informāciju par vīrusu izplatību 2011. gada martā. Par vienu no raksturīgajām hakeru aktivitāšu iezīmēm pagājušajā mēnesī kļuva saišu uz paziņojumiem par zemestrīci un cunami Japānā, kā arī aktrises Elizabetes Teilores nāvi izmantošana, lai izplatītu kaitīgos kodus.

Visos šajos gadījumos kibernoziedznieki izmantoja sociālās inženierijas metodes. Piemēram, vīrusu rakstītāji izplatīja saites uz svarīgiem jaunumiem, uz kurām uzklikšķinot lietotājs nonāca inficētā tīmekļa vietnē un tika pakļauts apslēptam uzbrukumam un mūķu izmantotāju lejupielādei. Visašākie ļaundari šajā nolūkā aktīvi izmantoja Twitter – kaitīgās saites uz ziņu, ka mirusi Elizabete Teilore, tur parādījās jau nākamajā dienā pēc tam, kad kļuva zināms par izcilās aktrises nāvi. Bija aktīvi arī krāpnieki, kas izsūtīja vēstules ar lūgumu palīdzēt cunami cietušajiem, pārskaitot naudu sūtītāju kontā.

Martā ļaundariem pirmo reizi izdevās masveidā izplatīt kaitīgās programmatūras, Android Market nomaskējot tās par likumīgām lietojumprogrammām. Tās saturēja mūķus izmantotājus, kas ļāva kaitīgajai programmatūrai iegūt pilnīgu piekļuvi viedtālruņa operētājsistēmai, vākt lietotāju personiskos datus un slepeni pārraidīt tos noziedzniekiem.

Vēl pagājušajā mēnesī jaunu triecienu saņēma surogātpasta izplatītāji. Uzņēmuma Microsoft un ASV tiesībaizsardzības institūciju kopīgi veiktā operācija ļāva slēgt robottīklu Rustock, kurā ietilpa vairāki simti tūkstošu inficētu datoru. Saskaņā ar Kaspersky Lab ziņām, Rustock pēdējie eksemplāri no robottīkla serveriem tika lejupielādēti lietotāju datoros 16. martā, bet komanda izsūtīt surogātpastu pēdējoreiz tika dota 17. martā.

Ar visu pārskatu par vīrusu aktivitāti 2011. gada martā var iepazīties lapā angļu valodā http://www.securelist.com/en/analysis/204792170/Monthly_Malware_Statistics_March_2011 un lapā krievu valodā http://www.securelist.com/ru/analysis/208050692/Obzor_virusnoy_aktivnosti_mart_2011.