Kaspersky Lab: 2018. gadā gandrīz divkāršojies mobilās ļaunprogrammatūras atvairīto uzbrukumu skaits

6. marts 2019
Kaspersky Lab pētnieki ir konstatējuši, ka mobilās ļaunprogrammatūras atvairīto uzbrukumu skaits ir gandrīz dubultojies pagājušā gada laikā. 2018. gadā tas bija 116.5 milj. uzbrukumu ar ievērojamu skarto unikālo lietotāju skaita kāpumu, salīdzinot ar 66.4 milj. uzbrukumu 2017. gadā. Neskatoties uz to, ļaunprogrammatūras failu skaits ir samazinājies, kas liek pētniekiem secināt, ka mobilā ļaunprogrammatūra savā kvalitātē kļūst iedarbīgāka un precīzāka. Šie un citi atklājumi ir apskatīti Kaspersky Lab pārskatā Mobile malware evolution 2018.

mobile-malware-attacks-2018
Kaspersky Lab produktu atvairīto uzbrukumu skaits, 2018.

Pasaule kļūst arvien mobilāka, un strauji aug viedtālruņu loma uzņēmējdarbības procesos un ikdienas dzīvē. Ņemot to vērā, kibernoziedznieki arvien lielāku uzmanību pievērš ļaunprogrammatūru izplatīšanas veidiem un izmantotajiem uzbrukumu virzieniem. Tagad ļaunprātīgu kampaņu panākumu atslēga ir kanāli, pa kuriem ļaunprogrammatūra tiek piegādāta lietotājiem un inficē viņu ierīces, lai gūtu labumu no lietotājiem, kuru tālruņos nav instalēti nekādi drošības risinājumi.

Izplatīšanas stratēģiju panākumus apliecina ne tikai uzbrukumu skaita pieaugums, bet arī unikālo lietotāju skaits, kas ir saskārušies ar ļaunprogrammatūru. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu 2018. gadā šis daudzums ir palielinājies par 774 tūkstošiem līdz 9 895 774 skartiem lietotājiem. Sastapto apdraudējumu vidū vislielākais ir Trojas zirgu nometēju lietošanas pieaugums — to īpatsvars ir gandrīz divkāršojies no 8,63 % līdz 17,21 %. Šī veida ļaunprogrammatūra ir paredzēta sistēmas aizsardzības apiešanai un visu veidu ļaunprogrammatūras nogādāšanai tajā, sākot no banku Trojas zirgiem līdz izspiedējvīrusiem.

"2018. gadā mobilo ierīču lietotāji saskārās, iespējams, ar līdz šim vissīvākajiem kibernoziedznieku uzbrukumiem. Gada gaitā mēs novērojām gan jaunus mobilo ierīču inficēšanas paņēmienus, piemēram, DNS sagrābšanu, gan pastiprinātu pievēršanos uzlabotām izplatīšanas shēmām, piemēram, surogātīsziņām. Šī tendence apliecina pieaugošo nepieciešamību instalēt viedtālruņos mobilos drošības risinājumus, lai neatkarīgi no avota pasargātu lietotājus no ierīču inficēšanas mēģinājumiem," sacīja Kaspersky Lab drošības eksperts Viktors Čebiševs.

Citi konstatējumi 2018. gada pārskatā par mobilo ļaunprogrammatūru attīstību ietver:

  • 2018. gadā Kaspersky Lab izstrādājumi ir aizsargājuši no mobilajiem izspiedējvīrusiem 80 638 lietotājus 150 valstīs un konstatējuši 60 176 mobilo izspiedēju Trojas zirgu paraugus;
  • 2018. gadā tika novērota tādu uzbrukumu skaita pieckāršošanās, kuros tiek izmantoti ļaunprātīgi mobilie kriptonaudas racēji;
  • 2018. gadā tika konstatētas 151 359 mobilo banku Trojas zirgu instalācijas pakotnes, kas ir 1,6 reizes vairāk nekā iepriekšējā gadā.
Lai aizsargātu ierīces, Kaspersky Lab drošības eksperti iesaka rīkoties šādi:

  • instalēt mobilās lietotnes tikai no oficiāliem lietotņu veikaliem;
  • viedtālruņa iestatījumos bloķēt programmu instalēšanu no nezināmiem avotiem;
  • neapiet ierīces ierobežojumus, jo tas var nodrošināt kibernoziedzniekiem neierobežotas iespējas veikt uzbrukumus;
  • instalēt sistēmas un lietotņu atjauninājumus, tiklīdz tie ir pieejami, — tie aizlāpa ievainojamības un aizsargā ierīces; ņemt vērā, ka mobilo ierīču operētājsistēmu atjauninājumus nekādā ziņā nedrīkst lejupielādēt no ārējiem resursiem (ja vien nepiedalāties oficiālā beta testēšanā); lietotņu atjauninājumus drīkst instalēt tikai no oficiāliem lietotņu veikaliem;
  • izmantot stiprus drošības risinājumus, piemēram, Kaspersky Internet Security for Android, lai nodrošinātu visaptverošu aizsardzību pret visdažādākajiem apdraudējumiem.
Lai uzzinātu vairāk par mobilo ierīču apdraudējumiem, lūdzu, lasiet rakstu, kas atrodas vietnē Securelist.com.