Kaspersky Lab atver jaunu Caurredzamības centru Madridē un veic ar datu apstrādi saistītu Krievijas tiesību aktu neatkarīgu juridisko izvērtējumu

5. aprīlis 2019
Kaspersky Lab atver Caurredzamības centru Madridē, kas paralēli līdzīgam centram, kurš 2018. gadā tika atvērts Cīrihē, kalpos par uzticamu iespēju uzņēmuma sadarbības partneriem un ieinteresētajiem valdību pārstāvjiem ierasties un pārbaudīt uzņēmuma izstrādājumu pirmkodu. Jaunais centrs būs ne tikai koda analīzes, bet arī informācijas centrs, kur viesi varēs vairāk uzzināt par Kaspersky Lab tehnoloģiju izstrādes un datu apstrādes praksi. Pirmos apmeklētājus centrs uzņems jūnijā.

Jaunais centrs tiek atvērts uzņēmuma Starptautiskās caurredzamības iniciatīvas ietvaros. Tas ir pasākumu kopums, kas tiek īstenots, lai apmierinātu sadarbības partneru un ieinteresēto valdību pārstāvju augošo pieprasījumu pēc plašākas informācijas par Kaspersky Lab izstrādājumu un tehnoloģiju darbību.

Kopš 2018. gada novembrī uzņēmums atvēra pirmo Caurredzamības centru Cīrihē, tas saņem klientu juridisko personu pieprasījumus uzzināt vairāk par tā caurredzamību, tostarp jautājumus par izstrādājumu funkcionalitāti un datu apstrādi. Centrs Spānijā būs ne tikai vieta, kur veikt pirmkoda standartanalīzi, bet arī kalpos par informācijas centru, kur apmeklētāji varēs vairāk uzzināt par uzņēmuma piedāvājumu, tehnoloģiju izstrādes un datu apstrādes praksi.

Šī informācija tiks sniegta viegli pieejamā veidā. Uzņēmums ir izstrādājis analīzes sistēmu, kas piedāvā vairākus variantus, kuri pielāgojas tam, ko apmeklētāji ir īpaši ieinteresēti izzināt. Šī sistēma piedāvā vairākas analīzes iespējas, sākot no uzņēmuma tehnoloģiju izstrādes prakses un datu apstrādes standartu vispārīga, netehniska pārskata līdz uzņēmuma pirmkoda izšķirīgi svarīgo daļu dziļai un visaptverošai analīzei. Plašāka informācija par pieejamajām iespējām atrodas Caurredzamības centra vietnē.

Turpinās jau iepriekš izziņoto plānu līdz 2020. gadam atvērt Caurredzamības centrus Āzijā un Ziemeļamerikā īstenošana.


Kaspersky-Lab-Proven-Transparent-Independent


Papildus jaunā Caurredzamības centra atvēršanai uzņēmums publicē brīvprātīga trešas puses juridiskā izvērtējuma rezultātus, kura nolūks ir sniegt neatkarīgu vērtējumu par pienākumiem, kas uzņēmumam ir jāpilda saskaņā ar Krievijas tiesību aktiem. Ievērojamā Krievijas un starptautisko tiesību eksperta, starptautisko investīciju un tirdzniecības tiesību profesora Upsālas universitātē Zviedrijā Dr. Kaja Hobera veiktā analīze aptver trīs Krievijas likumus, kuri attiecas uz datu apstrādi un glabāšanu* un par kuriem tika plaši ziņots, ka Kaspersky Lab, kas ir Krievijā daļēji bāzēts uzņēmums, tie ir obligāti jāievēro. Šīs analīzes rezultāti ir brīvi pieejami tiešsaistē un sniedz objektīvu un godīgu juridisko izvērtējumu uzņēmuma klientiem un sadarbības partneriem, kas meklē uzticamu informāciju par Kaspersky Lab. Saskaņā ar Dr. Kaja Hobera pārskatu uzņēmums galvenokārt sava darbības veida dēļ nav pakļauts šo likumu noteikumiem.

"Mēs redzam, ka uzņēmumi visvairāk raizējas par sensitīviem jautājumiem saistībā ar datu pārvaldības procesiem: kā dati tiek glabāti un apstrādāti, un ko uzņēmums dara, lai lietotāju dati būtu drošībā. Lai apmierinātu šīs vajadzības, mēs nolēmām atvērt papildu Caurredzamības centru, kur klienti, valdības un reglamentējošās institūcijas Eiropā var saņemt atbildes uz visiem jautājumiem. Tas mūs motivēja veikt arī juridisko izvērtējumu," norāda Kaspersky Lab viceprezidents sabiedrisko attiecību jautājumos Antons Šingarjovs. "Mēs saprotam, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā, kad valstis izstrādā ļoti atšķirīgus ar datu apstrādi saistītos likumus, dažiem mūsu sadarbības partneriem un klientiem ir vajadzīgs pēc iespējas vairāk informācijas, lai pēc iespējas labāk izvēlētos kiberdrošības preces un pakalpojumus. Mēs labprāt sniedzam viņiem šādu informāciju, jo tieši tāpēc tika aizsākta Starptautiskā caurredzamības iniciatīva. Turklāt mēs ar prieku turpinām paplašināt iniciatīvas darbības apjomu un palielināt to atbalstošo pasākumu skaitu."

Kaspersky Lab Starptautiskā caurredzamības iniciatīva tika aizsākta 2017. gadā un turpina sekmīgi attīstīties. Cita starpā uzņēmums veic šādus pasākumus.

  • Ir uzsākta klientu datu uzglabāšanas un apstrādes infrastruktūras pārvietošana no Krievijas uz Šveici. Kopš 2018. gada 13. novembra ar apdraudējumiem saistītie dati, kas ienāk no lietotājiem Eiropā, tiek apstrādāti divos datu centros Cīrihē. Domājams, ka datņu apstrādes pārvietošana tiks pabeigta līdz 2019. gada beigām.
  • Notiek sadarbība ar vienu no lielā četrinieka profesionālo pakalpojumu firmām, kas veic uzņēmuma tehnoloģiju izstrādes prakses auditu saistībā ar tā antivīrusu datubāzu izstrādi un izplatīšanu. Nolūks ir neatkarīgi apstiprināt datubāzu atbilstību visaugstākajai nozares drošības praksei. Šī novērtējuma galīgais SOC 2 (The Service and Organization Controls) pārskats saskaņā ar standartu SSAE 18 (Statement of Standards for Attestation Engagements) tiek plānots 2019. gada 2. ceturksnī.
  • Tiek izvērsta apbalvošanas programma par atrastajām kļūdām. Kopš paziņojuma par programmas paplašināšanu uzņēmums ir izlabojis vairāk nekā 50 kļūdu, par kurām ziņojuši drošības pētnieki, un balvās piešķīris vairāk nekā 17 tūkstošus USD. Kaspersky Lab nesen paplašināja izskatīšanai pieejamo izstrādājumu klāstu, sniedzot drošības pētniekiem iespēju cita starpā pētīt arī Kaspersky Password Manager un Kaspersky Endpoint Security for Linux.
Kaspersky Lab uzskata, ka mūsdienu ultrasavienotajā pasaulē ir nepieciešama arvien lielāka caurredzamība, un turpina īstenot konkrētus pasākumus, kas vēl vairāk apliecina mūsu nelokāmo apņēmību nodrošināt uzņēmuma risinājumu integritāti un uzticamību klientu apkalpošanā.

Par Kaspersky Lab caurredzamības principiem un Starptautisko caurredzamības iniciatīvu uzziniet vairāk šeit: www.kaspersky.com/about/transparency.

* Federal Law No 40-FZ of 3 April 1995 On the Federal Security Service, as amended; Federal Law No 149-FZ of 27 July 2006 On Information, Information Technologies and Protection of Information, as amended; Federal Law No 144-FZ of 12 August 1995 On Operational-Investigative Activity, as amended.

Par Kaspersky Lab
Kaspersky Lab ir starptautisks kiberdrošības uzņēmums ar pārvaldītājsabiedrību Apvienotajā Karalistē un digitālo infrastruktūru, kas tiek migrēta uz Šveici. Tam ir izpētes centri 3 kontinentos, 35 biroji 31 valstī 5 kontinentos, vairāk kā 4000 darbinieku un tā darbojas gandrīz 200 valstīs un teritorijās.

Kaspersky Lab jau 21 gadu strādā informācijas drošības jomā. Dziļas speciālās zināšanas un uzņēmuma pieredze veido pamatu aizsardzības risinājumiem un pakalpojumiem, kas nodrošina uzņēmumu, kritiskās infrastruktūras, valsts iestāžu un mājas lietotāju drošību visā pasaulē. Kaspersky Lab plašais piedāvājumu klāsts ietver progresīvus izstrādājumus galiekārtu aizsardzībai, kā arī vairākus specializētos risinājumus un pakalpojumus cīņai ar sarežģītiem un nepārtraukti evolucionējošiem kiberdraudiem. Kaspersky Lab tehnoloģijas aizsargā vairāk nekā 400 miljonus lietotāju un 270 tūkstošus korporatīvo klientu, palīdzot saglabāt tiem svarīgo.