Kā akā: 44% pircēju internetā nav spējuši atgūt kiberkrāpšanā zaudēto naudu

14. janvāris 2015
Pats par sevi saprotams, ka iepriekšējā, pirmssvētku, mēnesī pieauga pirkumu daudzums, tostarp arī internetā. Kaspersky Lab atgādina, ka finanšu darījumi ir jāaizsargā, jo tie ne vienmēr beidzas ar sekmīgu preces apmaksu. Sadarbībā ar uzņēmumu B2B International* veiktais pētījums liecina, ka aptuveni pusei lietotāju, kas tiešsaistes darījumu laikā ir zaudējuši naudu krāpšanas dēļ, nav izdevies daļēji vai pilnīgi atgūt nozagto.

Lai gan daudzas finanšu organizācijas deklarē gatavību atlīdzināt kibernozieguma radītus zaudējumus, nedaudz vairāk par pusi tiešsaistes pircēju visā pasaulē (56% respondentu*) informēja, ka ir spējuši atgūt visu zaudēto naudu. Vēl 16%* ir izdevies panākt daļēju kompensāciju, bet 28% vispār nav varējuši saņemt atpakaļ savu naudu. Turklāt šādi finanšu zaudējumi var būt diezgan ievērojami — vidējā kibernoziedznieku nozagtā summa ir 218 USD (aptuveni 159 EUR)*, bet 18% aptaujāto informēja par summām, kas pārsniedz 1000 USD (aptuveni 733 EUR)*.


Kiberkrāpšanas dēļ zaudēto līdzekļu atgūšanas statistika

Situāciju sarežģī tas, ka ne visi lietotāji pilnīgi apzinās kiberkrāpšanas bīstamību — aptuveni 6% respondentu visā pasaulē ir pārliecināti, ka ar naudas zādzību saistīti noziegumi internetā notiek reti un viņus neskars. Latvijā tā domā 14%** respondentu. Tikai 22% lietotāju pasaulē un 40% Latvijā uzskata, ka viņi var kļūt par kiberuzbrukuma mērķi. Tomēr statistika liecina, ka 12 mēnešu laikā aptuveni 43% lietotāju vismaz reizi ir saskārušies ar finanšu kiberdraudiem. Latvijā ar šādiem draudiem ir sastapušies 39%** interneta lietotāju.

Kā norāda Kaspersky Lab eksperti, pat ja esat pārliecināti, ka tiešsaistes krāpšanas gadījumā finanšu uzņēmums vai interneta veikals jums atlīdzinās zaudēto naudu, tomēr ir jābūt modriem. Ja nozagtais tiks pilnīgi atlīdzināts, kas saskaņā ar statistiku notiek nedaudz vairāk kā ceturtajā daļā gadījumu, zaudēto laiku un nervus jums neviens nevarēs atdot. Tāpēc ir tik svarīgi pievērst īpašu uzmanību konfidenciālas informācijas aizsardzībai, kas ietver arī jūsu finanšu datus.

Risinājumā Kaspersky Internet Security – Multi-Device līdztekus pamata instrumentiem cīņai ar kiberdraudiem ir ietverts modulis «Droši maksājumi» operētājsistēmām Windows un OS X, kas ir īpaši izveidots tiešsaistes darījumu papildu aizsardzībai. Kad lietotājs piekļūst maksājumu pakalpojumam vai gatavojas veikt darījumu interneta veikalā, modulis «Droši maksājumi» pārbauda vietnes sertifikāta īstumu, izmantojot mākoņa datubāzi, aizsargā pārlūku no iespējamas ļaunprogrammatūru ietekmes, nodrošina aizsardzību pret ekrānuzņēmumu izdarīšanu, kā arī novērš ar tastatūru ievadītās informācijas pārtveršanu.


Par Kaspersky Lab
Kaspersky Lab ir pasaulē lielākais privātuzņēmums, kas specializējies IT drošības programmu izstrādē. Uzņēmums ir viens no četriem vadošajiem Endpoint Security klases aizsardzības sistēmu ražotājiem pasaulē. Jau vairāk nekā sešpadsmit gadu Kaspersky Lab rada efektīvus drošības risinājumus lielām korporācijām, maziem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī mājas lietotājiem. 

Apvienotajā Karalistē reģistrētā uzņēmuma Kaspersky Lab tehnoloģijas un risinājumi aizsargā vairāk nekā 400 miljonus lietotāju gandrīz 200 valstīs un teritorijās visā pasaulē.

* Pēc Kaspersky Lab pasūtījuma 2014. gada vasarā pētījumu ir veikusi tirgus izpētes aģentūra B2B International. Apsekojuma gaitā tika aptaujāti 11 135 respondenti no 16 gadu vecuma, kas dzīvo Latīņamerikas, Ziemeļamerikas, Tuvo Austrumu, Āzijas, Āfrikas un Eiropas valstīs, tostarp Krievijā.

** Pētījumu Baltijas valstīs ir veikusi aģentūra A. W. Olsen & Partners pēc Kaspersky Lab pasūtījuma 2014. gada oktobrī. Aptaujā piedalījās 1 200 respondentu no Baltijas valstīm (Latvijas, Lietuvas un Igaunijas).