Bērnu drošība internetā: pornogrāfija biedē vairāk nekā vīrusi

24. novembris 2011
Kaspersky Lab Latvijā veiktā vecāku aptauja liecina, ka 47% vecāku bērni internetā saskaras ar nevēlamu saturu. Pārējie respondenti (53%) nezina, kādi draudi sagaida nepilngadīgos internetā.

Visbiežāk vecāki Latvijā vēlas aizsargāt savus bērnus no «pieaugušo» tīmekļa vietnēm (49%). Retāk tie ir datorvīrusi un spiegprogrammatūras (23%), kā arī nelabvēlīgs lietotāju noskaņojums (15%).
 

Apdraudējumi, no kuriem vecāki vēlas aizsargāt bērnus

Lielākā daļa aptaujāto vecāku ierobežo bērna internetā pavadīto laiku (86%), kā arī aizliedz savam bērnam publicēt internetā jebkādu personisko informāciju (83%), tomēr tikai katrs desmitais (11%) noteikta interneta satura ierobežošanai izmanto īpašas programmatūras ar Vecāku kontroles funkciju.

«Aptauja apstiprina, ka vecākiem ir svarīgi aizsargāt bērnus no nevēlama interneta satura. Ik dienu parādās vairāk nekā 70 tūkstoši jaunu kaitīgo programmatūru un kibernoziedznieki noslīpē sociālās inženierijas prasmes, tādējādi bieži vien ar vienkāršu vecāku aizliegumu nepietiek, lai aizsargātu bērnus no kaitīgiem resursiem. Tāpēc mēs iesakām vecākiem iepazīties ar Vecāku kontroles funkciju (http://www.vecakukontrole.lv/), kas ir iekļauta vairākās programmatūrās, tostarp arī Kaspersky Internet Security 2012,» saka Kaspersky Lab rīkotājdirektors Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.

Vecāku kontroles funkcija ļauj noteikt bērna datora un interneta lietošanas ilgumu, atsevišķu programmu palaišanu, ierobežot datņu lejupielādi no interneta, kā arī pārraudzīt saziņu sociālajos tīklos. Turklāt Vecāku kontrole nodrošina iespēju iepazīties ar statistikas pārskatiem par bērna darbībām ar datoru.

Par Kaspersky Internet Security 2012
Kaspersky Internet Security 2012 nodrošina optimālu aizsardzības līmeni visu ģimenes locekļu darbam ar datoru. Apvienojot tradicionālās antivīrusu tehnoloģijas, kas ir īstenotas datorā, un «aizsardzību no mākoņa», inovatīvā hibrīdtehnoloģija nodrošina vispusīgu aizsardzību, kā arī ļoti ātru reakciju uz jaunām kaitīgajām programmatūrām. Pašlaik šāds hibrīds ir vislabākais veids aizsardzībai no apdraudējumiem gan tiešsaistes, gan bezsaistes režīmā, kad nav izveidots datora savienojums ar internetu un to var inficēt, piemēram, no USB atmiņas kartes. Antivīrusu risinājums Kaspersky Internet Security 2012 ir pieejams gan krievu, gan latviešu valodā, kā arī Latvijā lietotājiem ir pieejamas bezmaksas konsultācijas un tehniskais atbalsts, tostarp arī par «Vecāku kontroles» funkcijas izmantošanu.