Gada rezultāti: Kaspersky Lab konstatē deviņkāršu mobilo finanšu kiberdraudu pieaugumu

11. decembris 2014
2014. gadā Kaspersky Lab izstrādājumi visā pasaulē ir bloķējuši vairāk nekā 6 miljardus* kaitīgu uzbrukumu lietotāju datoriem un mobilajām ierīcēm. Turklāt uzbrukumu skaits Android pārvaldītu viedtālruņu un planšetdatoru īpašniekiem ir pieaudzis 4 reizes, bet lietotāju naudas zagšanai paredzēto mobilo bankas Trojas zirgu kopskaits ir palielinājies 9 reizes salīdzinājumā ar 2013. gadu. 



Aizejošajā gadā uzbrucēji pielika lielas pūles, cenšoties nozagt lietotāju naudu. Kaspersky Lab eksperti ir reģistrējuši vairāk nekā 16 miljonus mēģinājumu inficēt Windows datorus ar banku ļaunprogrammatūrām. Turklāt 2014. gadā speciālisti ir atklājuši vairāk nekā 12 tūkstošus mobilo bankas Trojas zirgu, ar kuriem tika veikti uzbrukumi Android lietotājiem 90 valstīs visā pasaulē.

Kopumā gada laikā ar mobilajiem draudiem ir saskāries katrs piektais platformas Android lietotājs, un 53% gadījumu uzbrukumos tika izmantoti banku un īsziņu Trojas zirgi. Interesanti, ka īsziņu Trojas zirgu, kas parasti veido lielāko daļu mobilo draudu sarakstā, kopskaits šogad ir samazinājies par 12%.

Runājot par draudiem internetā kopumā, šogad Kaspersky Lab speciālisti ir atklājuši vairāk nekā 123 miljonus unikālu kaitīgo objektu. Uzbrukumiem tīmeklī pēdējo 12 mēnešu laikā ir bijuši pakļauti vairāk nekā 38% platformas Windows datoru. Ik dienu Kaspersky Lab risinājumi ir aizsargājuši lietotājus no gandrīz 4 miljoniem tīmekļa uzbrukumu. Turklāt noskaidrojās, ka tieši sērfojot internetā lietotāji ir bijuši pakļauti vislielākajam riskam inficēties ar ļaunprogrammatūrām.

Tradicionāli Mac OS X pārvaldītu datoru lietotāji mazāk nekā citi ir cietuši no kiberuzbrukumiem, taču arī viņiem inficēšanas mēģinājumu skaits 2014. gadā ir izrādījies iespaidīgs — aptuveni 4 miljoni. Kaspersky Lab eksperti ir noskaidrojuši, ka uzbrukumam ir bijis pakļauts katrs otrais uzņēmuma Apple izstrādājumu lietotājs, bet vidēji ir bijuši 9 draudi uz vienu personu. Turklāt speciālisti ir atklājuši pirmo datņu šifrētāju operētājsistēmā OS X un pirmo bitkoinu zagli, kas paredzēts Mac platformai.

Kā skaidro Kaspersky Lab eksperti, situācija kiberdraudu jomā mainās ļoti strauji. Deviņdesmito gadu vidū aizsardzības izstrādājumi gādāja vienīgi par galddatoru drošību, bet vīrusu skaits diez vai pārsniedza piecus tūkstošus. Tagad lietotāji arvien biežāk piekļūst internetam no mobilajām ierīcēm un arvien vairāk izmanto viedtālruņus un planšetdatorus tādām darbībām, kas agrāk tradicionāli tika veiktas ar datoru. Attiecīgi notiek arī draudu pārvirze. Šogad bīstamības līmenis, sērfojot internetā no tradicionālā datora, ir samazinājies par trim procentpunktiem, bet, no otras puses, uzbrukumu skaits mobilo ierīču lietotājiem ir daudzkārtīgi palielinājies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Nemainīgs ir tikai tas, ka internets joprojām ir galvenais kaitīgu objektu avots lietotājiem lielākajā daļā pasaules valstu.

Detalizētākus 2014. gada rezultātus kiberdraudu jomā var atrast Kaspersky Lab analītiskajā pārskatā tīmekļa vietnē https://securelist.com/analysis/kaspersky-security-bulletin/67864/kaspersky-security-bulletin-2014-predictions-2015/.

Par Kaspersky Lab
Kaspersky Lab ir pasaulē lielākais privātuzņēmums, kas specializējies IT drošības programmu izstrādē. Uzņēmums ir viens no četriem vadošajiem Endpoint Security klases aizsardzības sistēmu ražotājiem pasaulē. Jau vairāk nekā sešpadsmit gadu Kaspersky Lab rada efektīvus drošības risinājumus lielām korporācijām, maziem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī mājas lietotājiem. 

Apvienotajā Karalistē reģistrētā uzņēmuma Kaspersky Lab tehnoloģijas un risinājumi aizsargā vairāk nekā 300 miljonus lietotāju gandrīz 200 valstīs un teritorijās visā pasaulē.

* Visi tekstā minētie statistikas dati ir iegūti no dažādu aizsardzības komponentu pret ļaunprogrammatūrām darbības, izmantojot dalīto antivīrusu tīklu Kaspersky Security Network (KSN). Dati ir apkopoti anonīmi no tiem KSN lietotājiem, kas piekrituši to nodošanai. Globālajā informācijas apmaiņā par kaitīgajām norisēm piedalās miljoniem Kaspersky Lab izstrādājumu lietotāju no 213 valstīm un teritorijām visā pasaulē. Šeit ir sniegti dati par laikposmu no 2013. gada novembra līdz 2014. gada oktobrim.