Ik dienu atklāto jauno ļaundatņu skaits 2020. gadā pieaudzis par 5,2 procentiem un sasniedzis 360 tūkstošus

7. janvāris 2021
2020. gadā Kaspersky konstatēja vidēji 360 tūkstošus jaunu ļaundatņu dienā — tas ir par 5,2% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Galvenokārt to noteica lielais Trojas zirgu (ļaundatņu, kas spēj veikt dažādas darbības, tostarp dzēst datus un spiegot) un lūku (īpaša veida Trojas zirgu, kas ļauj uzbrucējiem attāli pārvaldīt inficēto ierīci) skaita pieaugums attiecīgi par 40,5% un 23%. Šīs tendences ir minētas Kaspersky drošības biļetena gada statistikas pārskatā.

Pēdējo 12 mēnešu laikā Kaspersky atklāšanas sistēmas katru dienu konstatēja vidēji 360 tūkstošus jaunu ļaundatņu. Tas ir par 18 tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējā gadā (pieaugums par 5,2%) un pārsniedz 2018. gadā konstatētos 346 tūkstošus. 60,2% šo ļaundatņu bija nespecifiski Trojas zirgi. Kopumā konstatēto Trojas zirgu īpatsvars salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir palielinājies par 40,5%. 

Tāpat ir konstatēts ievērojami vairāk lūku, kā arī tārpu (ļaunprogrammatūra, kas pašreproducējas sistēmā), kuri sarakstīti valodā VisualBasicScript un parasti pieder pie ļaunprogrammatūras saimes Dinihou. Samazinās reklāmprogrammatūras (programmas, kas apber ar reklāmām) jauno paraugu skaits — salīdzinājumā ar 2019. gadu tas ir sarucis par 35%. 



Lielākā daļa konstatēto ļaundatņu (89,80%) parādījās, izmantojot operētājsistēmām Windows raksturīgā datņu formāta Windows PE datnes. Savukārt ar operētājsistēmām Android saistītas jaunas ļaunprogrammatūras paraugu skaits samazinājās par 13,7%. Ievērojot, ka daudz cilvēku strādāja un mācījās no mājām, visticamāk, izmantojot datorus un piezīmjdatorus, šķiet, ka uzbrucēji ir pārvirzījuši uzmanību uz šīm ierīcēm. Par 27% palielinājās arī dažādu skriptu skaits, kas tika sūtīti ar ļaunprātīgu e-pasta kampaņu starpniecību vai atrasti inficētās vietnēs. Arī tas varbūt atspoguļo faktu, ka cilvēki vairāk laika pavadīja internetā un uzbrucēji centās iedzīvoties no tā.

"Pagājušajā gadā mūsu atklāšanas sistēmas atrada daudz vairāk jaunu ļaunobjektu nekā 2019. gadā. Pandēmijas dēļ lietotāji visā pasaulē bija spiesti pavadīt vairāk laika ar ierīcēm un tiešsaistē. Grūti pateikt, vai uzbrucēji bija aktīvāki, vai arī mūsu risinājumi konstatēja vairāk ļaundatņu tikai lielākas aktivitātes dēļ. Droši vien tas ir abu iemeslu kopums. Katrā ziņā mēs 2020. gadā esam reģistrējuši vērā ņemamu jaunu ļaundatņu skaita pieaugumu, un, visticamāk, šī tendence 2021. gadā saglabāsies, jo darbinieki turpina strādāt no mājām un valstis ievieš dažādus ierobežojumus. Tomēr, ja lietotāji veic drošības pamatpasākumus, viņi var ievērojami samazināt risku saskarties ar šīm datnēm," komentē Kaspersky vadītājs Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.

Par gadskārtējo apdraudējumu statistiku vairāk lasiet vietnē Securelist.com.

Lai nodrošinātu aizsardzību, Kaspersky iesaka rīkoties šādi.

Pievērsiet īpašu uzmanību aizdomīgām datnēm vai pielikumiem, kas saņemti no nepazīstamiem avotiem, un neatveriet tos. Pirms katras lejupielādes atkārtoti pārbaudiet vietrāža URL formātu un uzņēmuma nosaukuma pareizrakstību. Viltotas vietnes var izskatīties tieši tāpat kā īstās, taču būs kļūdas, kas palīdzēs pamanīt atšķirību.
Nelejupielādējiet un neinstalējiet lietotnes no apšaubāmiem avotiem.
Nenoklikšķiniet uz saitēm, kas saņemtas no nepazīstamiem avotiem, kā arī uz aizdomīgām tiešsaistes reklāmām.
Izveidojiet stipras un unikālas paroles, ietverot mazos un lielos burtus, ciparus un pieturzīmes, kā arī aktivizējiet divfaktoru autentifikāciju.
Vienmēr instalējiet atjauninājumus. Daži no tiem var ietvert bīstamu drošības problēmu labojumus.
Ignorējiet paziņojumus ar lūgumu izslēgt biroja vai pretvīrusu programmatūras drošības sistēmas.
Izmantojiet spēcīgu drošības risinājumu, kas atbilst sistēmas veidam un ierīcēm. 

Statistikas pārskats ir iekļauts Kaspersky 2020. gada drošības biļetenā. Lai vairāk uzzinātu par apdraudējumu prognozēm 2021. gadam, izlasiet pārskatus, kas atrodas šeit.

Vietnē Securelist.com atrodas arī pārskati "The story of the year: remote work" un "Advanced Threat predictions for 2021".

Par Kaspersky
Kaspersky ir globāls kiberdrošības uzņēmums, kas dibināts 1997. gadā. Kaspersky dziļās draudu izlūkošanas un drošības zināšanas pastāvīgi tiek pārveidotas par novatoriskiem drošības risinājumiem un pakalpojumiem, lai aizsargātu uzņēmējdarbību, kritisko infrastruktūru, valdības un patērētājus visā pasaulē. Uzņēmuma visaptverošajā drošības risinājumu portfelī ietilpst vadošā galiekārtu aizsardzība un virkne specializētu drošības risinājumu un pakalpojumu, lai cīnītos pret sarežģītiem un mainīgiem digitāliem draudiem. Kaspersky tehnoloģijas aizsargā vairāk nekā 400 miljonus lietotāju un 250 tūkstošus korporatīvo klientu, palīdzot saglabāt tiem svarīgo.

2017. gadā Kaspersky, konsultējoties ar valstu regulatoriem (īpaši Lielbritānijas, kas ir mītnes zeme Kaspersky pārvaldītājsabiedrībai), uzsāka savu Starptautisko caurredzamības iniciatīvu, kuras ietvaros uzņēmuma digitālā infrastruktūra, ieskaitot antivīrusu mākoni un virtuālo programmatūras salikšanas līniju, tiek migrēta uz Šveici, bet īpaši izveidotos Caurredzamības centros valdību regulatori, korporatīvie partneri un klienti var caurlūkot uzņēmuma produktu pirmkodu, programmatūras atjauninājumus, ļaunprogrammatūras noteikšanas noteikumus, kā arī citus tehniskos un biznesa procesus (tas jau ir noticis vairāk kā 20 reizes). Plašāk par iniciatīvu un citiem tās ietvaros veiktajiem pasākumiem, kas faktiski aizsāk jauna uzticamības standarta izveidi IT nozarē, kā arī informāciju par pieteikšanos Caurredzamības centra apmeklējumam, atradīsiet lapā https://www.kaspersky.com/transparency-center, bet visaptverošu informāciju par caurredzamību Kaspersky darbībā atradīsiet lapā https://www.kaspersky.com/about/transparency.

Paaugstinātas drošības sistēmām un prasīgiem biznesa klientiem Kaspersky piedāvā unikālu risinājumu (mums nav zināmi līdzīgi risinājumi) - Kaspersky Private Security Network, kas paredz mākoņsistēmas izvietošanu klienta infrastruktūrā viņa pilnā pārziņā, līdz ar ko nekādi dati neatstāj klienta infrastruktūru, pie viena nodrošinot maksimāli augstu aizsardzības līmeni. Kā bezmaksas alternatīva tiek piedāvāts lokālais centralizēts Kaspersky Private Security Network Latvijā. Vairāk par to lasiet šeit.