2021. gadā atklāto jauno ļaundatņu skaits palielinājies par 5,7% līdz 380 tūkstošiem dienā

23. decembris 2021
2021. gadā Kaspersky noteikšanas sistēmas vidēji konstatēja 380 tūkstošus jaunu ļaundatņu dienā. Tas ir par 5,7% vairāk nekā 2020. gadā. Viens no pieauguma iemesliem ir nepārtrauktā izmantoto ierīču skaita palielināšanās visā pasaulē.

Pēdējos 12 mēnešos Kaspersky noteikšanas sistēmas katru dienu konstatēja vidēji 380 tūkstošus jaunu ļaundatņu. Tas ir par 20 tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējā gadā. Kā parasti, lielākā daļa (91%) apdraudējumu bija WindowsPE datnes — tas ir operētājsistēmu Windows datņu formāts. Tomēr 2021. gadā kibernoziedznieki aktīvāk nekā iepriekš sāka izplatīt ar operētājsistēmu Linux saistītus apdraudējumus — konstatētās Linux paredzētās ļaunprogrammatūras un nevēlamās programmatūras paraugu skaits pieauga par 57%.





Vairāk nekā puse (54%) Kaspersky sistēmu konstatēto apdraudējumu bija nespecifiski Trojas zirgi. Daudzu veidu apdraudējumu apjoms 2021. gadā samazinājās salīdzinājumā ar 2020. gadu, taču Trojas zirgu nometēju (dropper) daudzums salīdzinājumā ar 2020. gadu pieauga par 2,24%. Šī veida ļaunprogrammatūra ir sevišķi bīstama, jo tās uzdevums ir piegādāt uz upura ierīci citu, sarežģītāku, ļaunprogrammatūru. Ievērojams bija arī konstatēto tārpu skaita pieaugums (117,5%) — to daļa sasniedza 9%. Šīs programmas var pašpavairoties un izplatīties patstāvīgi, kad tās ielauzušās sistēmā. Visbeidzot, vīrusu apjoms pieauga par 27%, palielinot to īpatsvaru līdz 10%.

Šie secinājumi ir iekļauti drošības biļetenā Kaspersky Security Bulletin (KSB) — gadskārtējā prognožu un analītisku pārskatu sērijā par galvenajām pārmaiņām kiberdrošības jomā. Noklikšķiniet uz šīs saites, lai iepazītos ar biļetena daļām. 

Lietotājiem aizsardzības nolūkos Kaspersky iesaka arī rīkoties šādi

  • Nelejupielādējiet un neinstalējiet lietotnes no apšaubāmiem avotiem.
  • Neklikšķiniet uz saitēm no nepazīstamiem avotiem vai uz aizdomīgām tiešsaistes reklāmām.
  • Veidojiet stipras un unikālas paroles, ietverot mazos un lielos burtus, ciparus un pieturzīmes, kā arī aktivizējiet divfaktoru autentifikāciju.
  • Vienmēr instalējiet atjauninājumus. Dažos no tiem var būt iekļauti bīstamu drošības problēmu labojumi.
  • Ignorējiet paziņojumus ar lūgumu izslēgt biroja vai kiberdrošības programmatūras drošības sistēmas.
  • Izmantojiet pasaulē atzītu un uzticamu drošības risinājumu, kas atbilst sistēmas veidam un ierīcēm, piemēram, Kaspersky Internet Security vai Kaspersky Total Security. Tas informēs, kuras vietnes nedrīkst atvērt, un aizsargās no ļaunprogrammatūras.
Organizācijām drošības nolūkos Kaspersky iesaka rīkoties šādi

  • Vienmēr laikus atjauniniet programmatūru visās lietotajās ierīcēs, lai uzbrucēji nevar iefiltrēties tīklā, izmantojot ievainojamības. 
  • Ieviesiet praksi piekļuvei uzņēmuma pakalpojumiem izmantot spēcīgas paroles. Lai piekļūtu attālinātajiem pakalpojumiem, izmantot daudzfaktoru autentifikāciju. 
  • Izvēlieties pārbaudītu galiekārtu drošības risinājumu, piemēram, Kaspersky Endpoint Security for Business, kurā ir ietvertas uz uzvedību balstītas noteikšanas funkcijas un anomāliju kontroles iespējas, lai efektīvi aizsargātu no zināmiem un nezināmiem apdraudējumiem. 
  • Galiekārtu efektīvai aizsardzībai izmantojiet specializētu komplektu, apdraudējumu noteikšanas un reaģēšanas risinājumu (EDR), lai laikus pamanītu un likvidētu pat jaunus apdraudējumus. Kaspersky Optimum Security ir pirmās nepieciešamības galiekārtu aizsardzības komplekts, ko pastiprina noteikšanas un reaģēšanas programmatūra galiekārtām (EDR) un pārvaldītas noteikšanas un reaģēšanas pakalpojums (MDR).
Par Kaspersky
Kaspersky ir globāls kiberdrošības uzņēmums, kas dibināts 1997. gadā. Kaspersky dziļās draudu izlūkošanas un drošības zināšanas pastāvīgi tiek pārveidotas par novatoriskiem drošības risinājumiem un pakalpojumiem, lai aizsargātu uzņēmējdarbību, kritisko infrastruktūru, valdības un patērētājus visā pasaulē. Uzņēmuma visaptverošajā drošības risinājumu portfelī ietilpst vadošā galiekārtu aizsardzība un virkne specializētu drošības risinājumu un pakalpojumu, lai cīnītos pret sarežģītiem un mainīgiem digitāliem draudiem. Kaspersky tehnoloģijas aizsargā vairāk nekā 400 miljonus lietotāju un 240 tūkstošus korporatīvo klientu, palīdzot saglabāt tiem svarīgo.